Какви сокове са разрешени да се пият при диабет?

Какви сокове са разрешени да се пият при диабет?

Диабетът е изключително коварно заболяване, което засяга все повече хора. Въпреки че заболяването е добре изучено и познато на медицината, все още съществуват десетки митове, в които болните от диабет вярват и по този начин нанасят вреди на здравето си.

Един от тези митове е, че плодовите сокове и зеленчуковите сокове са еднакво полезни за диабетиците. Всъщност плодовите сокове съдържат големи колическва глюкоза и не са препоръчителни за хората, страдащи от диабет. Дори и морковите, които в сурово състояние са еликсир за диабетиците, под формата на сок от моркови не са препоръчителни за тях в чист вид, а само в комбинация с други сокове.

От плодовите сокове добре се отразяват на диабетиците сок от нар, сок от грейпфрут, сок от лимони, както и сок от кисели ябълки. Те могат да се приемат самостоятелно или в комбинация със зеленчукови сокове.

Добре е болните от диабет да консумират поне 1 л зеленчуков сок дневно, за да поддържат нивата си на инсулин. Препоръчват се сок от зелен фасул, сок от марули, сок от брюкселско зеле или спаначен сок. Особено препоръчителен е сокът от домати, който съдържа големи количества ликопен.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати