Как се чисти артишок?

Как се чисти артишок?

Артишокът е малко познат зеленчук в България. Той се използва за много рецепти в кулинарията. Освен, че е вкусен, той е и много полезен. В артишока се съдържат много биоактивни вещества - в листата му се съдържа екстракт, който се извлича и от него се правят множество лекарства.

Растението може да бъде намерено почти навссякъде и по всяко време, но най-често и в най-големи количества се намира през месеците от март до май, а най-късно и през октомври.

Този екзотичен зеленчук е дошъл при нас от от Средиземноморието. Древните гърци са го използвали при профилактика на различни заболявания.

И така, ако искаме да си купим този зеленчук и да сготвим нещо с него, първо трябва да знаем как да почистим артишок.

Артишокът се почиства доста лесно, стига да имате остър нож под ръка. Трябва ви също и съд със студена вода - може да е купа или тенджера или някакъв друг съд.

В съда, който сте избрали, налейте вода и изцедете сока на 1 лимон. Когато се изчисти този зеленчук, той потъмнява много бързо. Трябва да знаете също, че ако ще чистите артишок, непременно трябва да използвате ръкавици, защото ще оцвети ръцете ви.

Първо, е нужно да обелите 6 см от стеблото Трябва да премахнете външните листа на артишока, които са по-тъмни и твърди. Така процедирайте, докато стигнете до по-крехките листа- щом стигнете до тях, значи трябва да спрете да белите.

Премахнете зелената част, както и основата на главата. И сега идва редът на съдът със студената вода.

Щом почистите артишока, веднага го поставете в него, защото както споменахме той потъмнява много бързо. Ако в съда сте сложили два литра студена вода е необходимо да изцедите вътре един голям лимон.

Вече сте готови, артишокът е почистен и остава само да си изберете дали да приготвите задушен артишок или пържен артишок, който ни е любим.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати