gotvach.bg»Съвети»Как да си изсушим кайсии?

Как да си изсушим кайсии?

Христилияна ВасилеваХристилияна Василева
Мастър Шеф
651113k
Как да си изсушим кайсии?

За да си изсушите кайсии за зимата, трябва да си изберете такива, които са добре узрели. Също така по плодовете не трябва да има наранявания или развалено.

Кайсиите се измиват, подсушават и режат на половинки. Техните костилки се отстраняват.

За около 2-2.5 килограма кайсии се приготвя следният сироп.

Приготвя се сироп от един литър вода и един килограм захар. След това нарязаните на две кайсии се слагат в сиропа. Оставят се на котлона, докато сместа заври. След това съдът със сиропа и кайсиите се сваля от котлона и се оставя настрани, за да изстине.

След 24 часа се отцежда сиропът, сипва се отново в тенджера и се слага на котлона да се загрее. След като се загрее, още горещ се излиза върху кайсиите. Отново се оставят за 24 часа.

След като се минали тези 24 часа, кайсиите, заедно със сиропът, се слагат отново на котлона, за да кипне сиропът. След това се отстраняват от котлона и се отделя сиропа.

Кайсиите се вадят и се подреждат на плоска повърхност, като се разпръскват, за да не са една върху друга. След като изсъхнат малко, се редят върху хартия за печене.

Слагат са във фурна. Фурната не трябва да е силна. Градусите трябва да са около 30 - 40. Така се изсушават в продължение на няколко часа.

По желание изсушените кайсии може да поръсите или овалвате в захар. Изсушените кайсии се съхраняват в кутии, които се затварят плътно.

Кайсиите може да изсушите също така на слънце или във фурната. Кайсиите отново трябва да се добре узрели и да няма развалено по тях. Те се измиват, подсушават и се режат на две половини или на резенчета. Отстраняват се костилките.

Ако ги сушите на слънце, се редят върху хартия, като оставяте разстояние една от друга. Отгоре може да ги завиете с тензух, за да не ги нападнат насекоми. Първите няколко часа нарязаните кайсии се държат на сянка, едва след това се изнасят на слънце. При този вид сушене са необходими няколко дни, обикновено около 4-5 дена.

При сушенето на слънце можете едновременно да изсушите голямо количество кайсии.

Ако предпочитате да ги изсушите във фурната, ги подредете върху решетка. Отново трябва да има разстояние между тях. Фурната се настройва на 70 градуса. Периодично се разбъркват нарязаните кайсии.

При този начин на сушене трябва да осигурите правилното проветряване на фурната. Хубаво е да я оставите леко отворена. Този вид сушене отнема около 12 - 14 часа.

При сушенето на фурна може да се изсушават едновременно по-малко количество плодове, а и гълта доста ток. Също така, ако разполагате с дехидрататор, може да ги изсушите в него. Той е специално предназначен за изсушаване на плодове. В него се редят нарязаните плодове и за няколко часа са готови.

Сушените плодове са много полезни. Те имат по-голяма концентрация на витамини.

Ако имате кайсии на разположение, препоръчваме да опитате някои от нашите рецепти за сладкиши с кайсии или плодови кремчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати