Защо е вреден соевият лецитин?

Защо е вреден соевият лецитин?
Снимка: gotvach.bg

Соевият лецитин се получава при производството на соево масло и брашно. В миналото на него се е гледало като на отпаден продукт. През 1939 година обаче е открито как да бъде използван при производството на храни и днес соевият лецитин присъства в над 1000 вида храни.

Използването на соевият лецитин в хранителната индустрия е доста често срещано. Също така се използва и във фармацевтичната индустрия. Използва се и за направата на козметични продукти. В кулинарията соевият лецитин най-често се среща при шоколадовите изделия. Но също така се среща на етикетите на почти всички храни, които са преработени. Върху етикета на храните, в които се съдържа соев лецитин, той се отбелязва като Е322.

Лецитин се образува и в нашия организъм. Той може да бъде извлечен и от растенията. Естественият лецитин, който човек може да си набави от слънчогледовите семки, яйцата, фъстъци и соя дори е полезен за организма.

Соевият лецитин може да се приема и като хранителна добавка. Неговата употреба оказва благоприятно влияние върху нормалното функциониране на сърцето и развитието на мозъка.

В хранителната промишленост се използва за удължаване на срока на годност на продуктите.

Но употребата на соев лецитин може да се окаже нож с две остриета. Когато приемаме преработени храни, съдържащи соев лецитин или Е 322, можем да нанесем вреди на организма си, защото соята, която се използва за производството му, може да не е висококачествена. По-нискокачествената соя е ГМО и в нея е възможно да се съдържат големи количества токсини, а това може да се отрази неблагоприятно върху организма.

Важно е да се отбележи, че в соята, която се използва в кулинарията, се съдържат вещества, които могат да доведат до хормонален дисбаланс. Тя влияе и върху работата на щитовидната жлеза. Както знаете, щитовидната жлеза отговаря за много важни процеси в организма. Когато тя не функционира правилно, организмът страда.

Употребата на соев лецитин по време на бременност може да доведе до увреждане на плода или преждевременно раждане. При прекомерна употреба на храни, съдържащи соев лецитин, рискуваме да увредим сериозно черния си дроб.

Ако соята, която се използва за направата му обаче не е ГМО, няма рискове за човешкото здраве.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
30.04.2018 07:37
Само неук идиот може да се страхува от ГМО
1
3