gotvach.bg»Съвети»Как се опушва месото?

Как се опушва месото?

Христилияна ВасилеваХристилияна Василева
Мастър Шеф
651113k
Как се опушва месото?

Опушването представлява процес на обработка на месо, сланина или риба чрез димно-въздушна смес. Опушването на месото е идеален начин то да се запази за по-дълго време. Този метод за консервиране на месо е използван още от древността. Чрез опушването месото не само удължава срока си на годност, но и придобива специфичен вкус.

Как се опушва месото? За опушването на месото има два основни метода - топло и студено опушване.

Топло опушване на месо

Топлото опушване на месо се осъществява при температура 20 - 30 градуса. Продължителността на това опушване е около 2 дена. Подходящи за този начин на опушване са варените-пушените продукти. Те имат кратък срок на годност.

Студено опушване на месо

Студеното опушване на месо е подходящо за зимния сезон. При него температурата е 8-10 градуса. Продължителността на опушването е около 5 дена. Опушените по този начин меса са с най-голям срок на годност. Този метод е подходящ е за опушване на салами, свинско и заешко месо, сурови меса. При този начин на обработка месото трябва да е предварително осолено.

Важното при опушването е огънят само да тлее, не бива да пламва. Готовото опушено месо се познава по цвета, то трябва да стане тъмно кафяво.

Как сами да си опушим месото

Опушването е продължителен процес, но крайният резултат си заслужава.

Нарежете месото или сланината на парчета, те не бива да са много дебели. При по-дебелите меса осоляването и опушването става по-трудно. В зависимост от вида месо и наличието на мазнини по него осоляването е различно. Осоляването може да става в саламура или да се направи сухо осоляване. Също така може да използвате обикновена сол или морска сол.

Саламура се приготвя от 1 кг сол и 10 литра вода. При сухото осоляване месото или сланината се поръсват обилно със сол. Свинското месо се осолява в саламура или сухо осоляване. За предпочитане е да престои в саламура около 5 - 6 дена.

Пилешкото и заешкото месо се осоляват за около 36 - 40 часа. При този вид меса също може да се използва и двата начина на осоляване. При сланината се препоръчва сухото осоляване за около 1 - 2 дена. Преди да се опуши, задължително се измива и подсушава. Преди опушването месото може да се подправи с различни подправки, но може и без тях.

Опушването на месото става във специални камери за опушване. Предлагат се и готови уреди за опушване на месо, но ако не разполагате с такъв, може и сами да си направите. Месото се закача на разстояние едно от друго.

Времето необходимо за опушването на различните видове меса е различно.

Свинското месо се опушва поне 8 часа, за пилешкото и заешкото е необходимо около 3 - 4 часа. Готовото опушено месо трябва да има тъмно кафяв цвят. След като месото се опуши, се оставя на проветриво място, на разстояние едно от друго за няколко дена да изсъхне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати