Може ли да се прави кисело зеле през лятото?

Може ли да се прави кисело зеле през лятото?
Снимка: gotvach.bg

Киселото зеле е традиционно българско ястие. То присъства на българската трапеза ни най-често през зимния сезон. Кисело зеле може да се хапва, като салата с малко олио и червен пипер или да се направят доста вкусни ястия от него, като Банска капама, вкусни зелеви сармички, както и неповторимите сарми от кисело зеле с бял сос.

Киселото зеле има специфичен и неповторим вкус. То съдържа витамин С, витамин А и витамин B. Киселото зеле е един естествен източник на витамин С през студените зимни вечери. Киселото зеле също така е нискокалорична храна. То е подходяща храна за хора, които се борят с излишните килограми. В 100 грама от киселото зеле се съдържат една 27 ккал.

Много често се случва да ни се прияде кисело зеле през летния сезон, когато са свършили всички запаси от него. Летният сезон обаче не е особено подходящ за направата на кисело зеле.

Най-подходящото време за приготвяне на киселото зеле е периода от октомври до ноември. То се приготвя в пластмасови бидони. Преди да се сложи зелето в тях те трябва да бъдат измити много хубаво.

Мнозина смятат, че не подходящо да се прави кисело зеле през летния сезон.

Една от причините, е че е прекалено топло. За да се получи хубаво кисело зеле не се препоръчват високите температури, но също така не трябва и да е много студено. При високите температури има риск зелето да се развали бързо.

Втората причина, е че за киселото зеле не е подходящо всяко зеле. Най-добре е да се използват късните сортове зеле.

Но, заклетите лакомници ще ви кажат, че кисело зеле се прави през лятото и още как. За целта ви трябват няколко пресни зелки, които се обелват и оставят на тъмно и по възможност хладно място. Целта е зелките да престоят няколко дни, да втасат, така да се каже.

След това се пристъпва към стандартна процедура за правене на кисело зеле - обелване, отстраняване на кочана и слагане в подходящ съд. Добавя се необходимото количество саламура.

Когато слагате кисело зеле през лятото трябва да сте подготвени, че то изисква доста повече грижи, защото ферментационните процеси при него протичат доста по-бързо. И ако през зимните месеци чакате по 30-40 дни зелето да втаса, през лятото понякога и една седмица е достатъчна. Затова трябва да претакате зелето всеки ден.

Готовото зеле, след като сте го пресекли, трябва да се съхранява в хладилник през летните месеци.

Поради високата си соленост киселото зеле не е подходящо за консумация от хора страдащи от високо кръвно налягане и камъни в бъбреците.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати