gotvach.bg»Съвети»Как да си изпечем слънчоглед?

Как да си изпечем слънчоглед?

На похапването на печен слънчоглед у нас се гледа като на национален спорт. Но приготвянето на вкусен печен слънчоглед си има и своите тънкости, които с удоволствие ще ви разкрием.

Ако обичате слънчогледовите семки и искате да си ги приготвите вкъщи, вижте как да си изпечете слънчоглед.

Вземете сурови слънчогледови семки и ги сложете в голяма купа или друг подходящ съд. Намокрете ръцете си и напръскайте леко с мокри ръце семките, разбъркайте и отново напръскайте с мокри ръце Целта е повърхността на семките да се овлажни леко, но не прекалено, за да може солта и брашното да полепнат по тях.

След като сте овлажнили слънчогледовите семки, ги поръсете със сол и малко брашно и отново разбъркайте хубаво с ръце. Ако прецените, че солта не е толкова, колкото е по вкуса ви, добавете още. Солта и брашното ще полепнат по слънчогледовите семки, за да може при печенето да са добре овкусени и хрупкави.

След като всичко е готово и семките са овкусени, изсипете ги в голяма тава, предварително застлана с хартия за печене, и ги разпределете равномерно по цялата хартия, като внимавате да са само на един пласт семките иначе няма да се изпекат добре.

Слънчогледът се пече на около 150-170 градуса за около 15- 20 мин., като често се разбърква с помощта на лъжица.

Може да опитате, за да разберете дали са готови. Слънчогледовите семки не трябва да придобиват кафяв цвят. Ако започнат бързо да покафеняват, означава, че фурната е прекалено силна. Извадете ги, намалете фурната и довършете печенето на по-ниска температура.

След като са готови, ги оставете да изстинат, без да ги задушавате или покривате тавата, за да останат хрупкави.

Слънчоглед може да изпечете и в микровълновата фурна. Там обаче времето за печене е доста по-кратко - обикновено 4-5 минути на максимална мощност на 900 W са напълно достатъчни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
Общо гласували: 2
50
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати