Как се прави шоколадов ганаш?

Шоколадовият ганаш се използва за заливане на торти, за пълнеж на различни видове сладки или за направата на трюфели. Много хора мислят, че е трудно да се направи шоколадов ганаш в домашни условия, но това съвсем не е така. За да си направите наистина хубав ганаш ви е необходимо да имате само два продукта - шоколад и сметана.

Тънкостта при приготвянето на шоколадов ганаш е в използването само на качествени продукти.

За да се получи хубав шоколадов ганаш, за предпочитане е да използвате черен шоколад с над 70 % съдържание на какао. Разбира се, може да използвате и млечен шоколад, но тогава ще трябва да намалите количеството на сметаната. Готварският шоколад не може да се използва при направата на шоколадовият ганаш.

Точните количества на шоколада и сметаната зависят от това за какво ще използвате готовия шоколадов ганаш. Ако ще заливате торта или друг сладкиш, ще ви трябват 100 грама черен шоколад и 200 мл сметана.

Ако обаче ще ползвате шоколадовия ганаш за пълнеж на сладки фунийки или за трюфели, ви трябват 200 грама черен шоколад и 100 мл сметана.

Приготвяне на шоколадовия ганаш е много лесно. Количеството шоколад, което ви е необходимо в зависимост от това за какво ще го използвате, се нарязва на малки парчета и се слага в купа.

Сметаната се слага в тенджера и се слага на котлона да се загрее. Малко преди да кипне сметаната към нея се прибавя нарязаният шоколад и се свалят от котлона. Изчаква се около 10 секунди и започва да се бърка с дървена лъжица до пълното разтваряне на шоколада. Трябва да се получи гладка еднородна смес.

Към шоколадовия ганаш може да добавите джинджифил, портокал или фъстъчено масло. Това не е задължително. За заливане на торта с него се оставя за съвсем малко да се охлади леко и се използва, като се излива в средата на тортата.

Ако от него ще правите трюфели, трябва да го оставите на стайна температура да се охлади малко. След това съда, в който се намира шоколадовият ганаш, се покрива със стреч фолио и се прибира в хладилник за пълното му охлаждане и стягане. След като е стегнал напълно, се вади и с лъжичка се взема от ганаша и се оформят трюфелите и се овалват.

За пълнеж също трябва да се прибере шоколадовият ганаш в хладилника, за да стегне. Преди да го използвате трябва много внимателно да го разбиете с миксер. Разбива се малко, за да не стане на бучки.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати