На тиквата полезна ли е кората?

На тиквата полезна ли е кората?

На тиквата полезна ли е кората?

Според последни статистики и проучване повече от 1 билион тона храни се изхвърлят под формата на отпадъци от човечеството в рамките на една година, докато в някои части на света все още хората умират от глад.

Една от причините да се случва това е нашата несъзнателнот и незнание, как да употребяваме цялостно и пълноценно продуктите, дарени ни от природата .

В по-голямата част от плодовете и зеленчуците количеството на полезни субстанции и витамини се открива повече във обвивката, отколкото в месестата част. А именно кората ние сме свикнали да изхвърляме. Така се лишаваме от ценни за организма ни вещества.

Тук ще говорим в частност за тиквата, на която знаем да оползотворяване семето, а от месестата част приготвяме вкусни солени ястия, супи с тиква,пюрета и сладкиши. По-малко ни е позната кората на тиквата, а тя е изключително полезна със своето високо съдържание на витамин С, фибри, калий, лептиди и протеини.

Кората на тиквата е много полезна, защото има изключително благотворно действие върху общото подобряване на цялостния организъм и особено за превенция на сърдечни болести и рак. Също така кората от тиквата се използва при проблеми с кожата, червата, при запек, задържане течности в организма, както и има противогъбично действие.

Тиквената кора може да се консумира по много начини- за обогатяване на салати, ориз, при варене на бульони за различни ястия, за вкусни здравословни канапета, пюрета, кремсупи. Във всички случаи тя трябва да бъде добре сварена, поради това, че е много твърда.

Ето и една идея за вкусна салата с кора от тиква: 2 ч.ч. тиквена кора, сварена и настъргана, 1 ч.ч. накълцан пресен домат, 1/2 ч.ч. накълцан лук, 3 с.л. зехтин, 2 щипки сол.

Всички продукти се смесват и салатата се охлажда добре преди сервиране.

За приготвяне на кремсупи просто трябва да сварите тиквената кора добре и заедно с останалите продукти, които сте избрали за нея, да пасирате до гладка консистенция.

Полезно и много вкусно!

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати