gotvach.bg»Съвети»Какво е конкасе?

Какво е конкасе?

Какво е конкасе?

Думата конкасе има френски произход и произлиза от френския глагол concasser, който в свободен превод означава смачквам, смилам. Обикновено се свързва с кулинарната техника за обработка на домати.

Това са така наречените и познати на всички домати конкасе.

Как се правят домати конкасе обаче? Оказва се, че това не е никак трудно.

При тази техника с остър нож узрелите, но не презрели домати, се срязват на кръст от долната им страна и се потапят тенджера с вряща вода за десет -петнайсет секунди. След това доматите се изваждат и веднага се прехвърлят в купа с ледена вода.

Шоковата смяна на температурата улеснява отстраняването на люспата на доматите. След това всеки домат се разрязва на четири равни части и с помощта на лъжичка или нож се изчиства от семките и сока.

Останалата месеста част се нарязва на дребни кубчета. Доматите конкасе се използват в сосове за пица или паста. Могат да се поднесат също така върху хрупкави брускети. Също така могат да бъдат идеално допълнение към печени риби или морски деликатеси.

Същата техника може да се приложи и при други зеленчуци или плодове. Предлагаме ви да опитате нашата рецепта за пържен патладжан конкасе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати