Колко калории се съдържат сушито?

Колко калории се съдържат сушито?
Снимка: gotvach.bg

Историята на сушито започва от далечното минало, то се появява, както всички знаят в Япония, но там сушито не е било храна или деликатес, а първоначално е било създадено като метод за съхраняване и консервиране на риба в ориз.

Сурови парчета риба се увивали в ориз, слагали в дървени съдове, където оризът естествено ферментирал. След два месеца в ориза рибата била готова за консумация, а оризът се изхвърлял.

По-късно сушито започнало да се смята за деликатес, и така се появяват различни видове суши, при които вече оризът се консумирал заедно с рибата. В днешно време вече има много видове суши, съдържащи много различни видове продукти, които в доста голяма степен се различават от първоначалния образ на сушито.

Основните видове суши, които всеки, който харесва Японската кухня, различава са нигири, сашими, хосомаки, темаки, футомаки и урамаки. Тези видове суши се различават едни от други не само по количеството риба в тях, но и по начина, по който е нарязана тя.

Днес за приготвянето на суши се използват различни видове риба, ориз и водорасли, а комбинацията от тях определя енергийната стойност на една порция.

В 100 г суши с риба тон има 250 ккал, в суши със сьомга и скариди се съдържат около 160 ккал за 100 г, вегетарианското суши с кафяв ориз има 110 ккал, а суши нигири със сьомга - цели 200 ккал.

Съдържанието на различните видове риба и най-вече на риба тон, която е богата на протеини, прави сушито много подходящо при диета, а рибите като сьомгата съдържат много мазнини Омега-3, които въздействат изключително добре на сърдечно-съдовата система на човека.

Не сме сигурни колко ккал се съдържат в любимото ни суши с авокадо и сьомга, но знаем със сигурност, че е ужасно вкусно и полезно, затова ви го препоръчваме от сърце.

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати