Как се ядат скариди?
gotvach.bg»Съвети»Как се ядат скариди?

Как се ядат скариди?

Как се ядат скариди?

Сигурно всеки се е притеснявал и питал, дали, когато се намираме на обществени места в изискани ресторанти, е проява на лошо възпитание да консумираме скариди, помагайки си с ръце, за да ги обелим. Дали наистина с това прекрачваме протокола и етикета за добро възпитание на масата?

Отговорът е не.

Със скаридите и лангустите можем да си позволим да включим ръцете си, за да ги обелим, това няма да е некултурно, а напротив.

Разбира се, това трябва да става като ползваме по два пръста от всяка ръка - палец и показалец, а не всичките, ако не искаме да рискуваме да станем атракция за околните и да се изцапаме прекалено.

Скаридите се белят по следният лесен начин: с пръсти откъсвате крачетата, това помага да падне почти сама или с малко усилие обвивката покриваща скаридата.

Имайте предвид обаче, че тя се отстранява лесно единствено ако морският дар е добре сготвен и пресен. Ако забелвате, а по обвивката остава от месцето, то скаридата със сигурност не е добре приготвена и не е прясна.

Следва откъсване на главата и опашката и готово.

Може би малко хора знаят, че всъщност най- вкусната част на на тези морски дарове не е месото им, а всички вкусове на море и океан са концентрирани в главата.

Затова никога не я пренебрегвайте, а изсмуквайте съдържанието и. Може би на тези от вас които нямат опит в това ще им се стори странно, но просто затворете очи и усетете интензивният букет от аромати, после отпийте глътка бяло вино.

След като приключите с беленето и похапването на скариди, ако сте използвали ръцете си те ще са напоени с миризма на море. За да я отстраните може да ползвате вода, в която се изстисква лимонов сок или мокри кърпички напоени със цитруса.

Винаги може да изберете да консумирате скаридите и със прибори. За тази цел първо отрежете главата и опашката. Придържайте морският дар с вилицата, а с ножчето отстранявайте крачетата и щипчици(които имат някои видове) и накрая обвивката.

На скариди,лангусти и лангустини можем да се насладим не само консумирайки ги самостоятелно, а добавяйки ги във многобройни ястия, супи, салати, предястия. Прекрасна компания за тях е добре изстудено бяло вино, розе или пенливо вино - шампанско, просеко.

Добър апетит!

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати