Как се нижат чушки?

Как се нижат чушки?

Поради липсата на фризери в миналото, за да съхранят чушките за през зимата, нашите баби са ги сушили. Сега, с напредването на времето, всички свикнахме на бързите и лесни нещо и предпочитаме да замразим червени чушки или директно да си купуваме целогодишно от тях, пред това да си ги изсушим за зимните месеци.

Вече пазарът в България е такъв, че през цялата година се внася пресен зарзават от места, където сега му е сезонът. Но истината е, че нищо не може да се сравни с вкуса на сухи червени чушки, пълнени с ориз и лук.

Колкото и пресни чушки да има на пазара, трапезата за Бъдни вечер няма да е същата без пълнени сухи чушки с бял боб и с това няма как да не се съгласите.

Във всеки един магазин се продават изсушени и пакетирани сухи чушки, но ако имате двор и отглеждате или наистина държите да знаете какво точно ядете, защо да не си ги направите сами? Нима няма да ни е по вкусно да си ги изсушим вкъщи?

Това става много лесно. Има специален сорт чушки за сушене- нарича се Бесенето, но и всеки друг сорт е подходящ. И така - как се нижат чушки за сушене.

Чушките трябва не да се изтърбушват, а се оставят със семето. Дълъг конец се вдява в игла и с нейна помощ се нижат чушките. Продупчват се в основата- най широката част на дръжката и се издърпва конеца. По същият начин се продупчва и следващата чушка, като разстоянието от едната до другата чушка трябва да е 5 см.

Така се нижат чушките, докато от конецът не остане само толкова, че да се завърже. Така нанизани чушките се закачат на сянка и на проветриво място, докато изсъхнат. Същият е и принципът при влизането на люти чушки.

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати