Каква трайност имат компотите?
gotvach.bg»Съвети»Каква трайност имат компотите?

Каква трайност имат компотите?

Каква трайност имат компотите?

Все още много домакинства слагат компоти с любимите си плодове всяко лято. Случва се обаче те да не бъдат изядени през зимата и да останат в килера 1-2 години, понякога и по-дълго. Дали обаче след такъв престой те ще са годни за употреба и въобще каква трайност имат компотите?

Предполага се, че домашно приготвените компоти не съдържат химични агенти, които да удължават срока им на годност. По тази причина трайността на компотите зависи от множество фактори.

Процесите на разваляне зависят от наличието на микроорганизми в плодовете, затова беленето на някои плодове предпазва компотите от микроби и увеличава трайността им.

Процесът на стерилизация е другият основен и важен фактор, който определя трайността. Процесът на стерилизация трябва да е с достатъчна продължителност, за да доведе до готовност на продукта, но и да повлияе на микробната обремененост в буркана.

Казано с по-прости думи - трябва да варим бурканите с компоти достатъчно дълго, за да ги стерилизираме, но не твърде дълго, за да не преварим плодовете в тях.

Друг важен фактор за трайността на компотите е качеството на използваната вода. Тя трябва да съдържа активен хлор в порядъка от 0,0005% до 0,005%. Когато приготвяме компоти в домашни условия, не е нужно да измерваме количеството на активен хлор във водата, с която варим компотите си, защото се предполага, че употребата на чешмяна вода поддържа необходимите количества на активен хлор.

Затова е добре да бъде използвана чешмяна вода, когато става въпрос за варене на компоти в домашни условия.

Освен това трайността на вече готовите компоти зависи от местата на съхранение. Добре изолираните изби с постоянна температура и недопускане на слънчева светлина увеличават продължителността на живот на домашните консерви многократно.

Така приготвените компоти са годни за консумация минимум една календарна година, но има данни, че при спазени добри условия на производство и съхранение у дома имат и много по-дълга трайност. Затова не се притеснявайте да отворите и отпиете от любимия си компот от дюли, дори и да е постоял по-дълго в килера или мазето ви.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати