Може ли да се оправи пресечената супа?

Може ли да се оправи пресечената супа?
Снимка: gotvach.bg

Ако искате да сготвите не просто поредната манджа, а добре балансирано и завършено ястие, трябва да се спазват стриктно стъпките и правилата при приготвянето му. Една от тънкостите в готвенето е приготвянето именно на застройка за супа.

За да не се налага да търсите съвет за оправяне пресечени супи, ще ви дам първо съвет как да не ги пресичате.

Първо правило е да използвате само жълтъка на яйцето, без белтъка, защото именно той коагулира при висока температура. Второто правило е да прибавяте на тънка струя от бульона на супата към застройката при непрекъснато бъркане, до уравновесяване на температурите на двете.

Едва след това застройката се прибавя пак на тънка струя, при непрекъснато бъркане в тенджерата със супата. Препоръчително е супата да е свалена преди това от котлона, за да не кипне отново със застройката и супата да се пресече.

Няма как да ви се пресече т.нар. варена застройка, която се прави с яйце, кисело мляко и брашно. Тя чудесно уплътнява супата и ѝ придава завършен вид и приятен плътен вкус. Друг неин плюс е, че супата, застроена с варена застройка не се пресича при притопляне.

Ако все пак сте пресекли супа, като изключим супите, които нарочно се пресичат, като курбан чорба например, то един от най-лесните начини да превърнете дефекта в ефект.

Най-лесният начин за оправяне на пресечената супа е да пасирате супата или казано с други думи - да направите кремсупа от нея, да си изпечете домашни крутони и да я поднесете с тях.

Ако правите супа топчета примерно и тя се пресече с помощта на решетъчна лъжица отделете топчетата, пасирайте супата и след това върнете топчетата обратно в супата.

Друг възможен вариант за оправяне на пресечена супа е да сварите и пасирате фино 1- картофа, които да добавите към супата. Така хем ще уплътните вкуса ѝ, хем няма да си личи толкова пресечената застройка.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати