Как се прави саламура за пастърма?

Как се прави саламура за пастърма?
Снимка: gotvach.bg

Пастърмата е един от най-вкусните месни деликатеси, който с удоволствие бихме похапвали често-често, ако не беше неговата сравнително солена цена. Самото наименовение пастърма произлиза от турската дума бастърма и означава притиснато месо.

У нас пастърмата се приготвя от свинско, телешко, козе или овче месо.

В приготвянето на домашна пастърма няма нищо сложно, може да се приготви от всеки. Приготвянето отнема известно време, но крайният резултат си заслужава. Освен това домашната пастърма излиза по-евтина от тази на магазина, а и много по-хубава.

Приготвянето на домашна пастърма започва с осоляването на месото. Това става по два начина - чрез сухо осоляване или поставяне в саламура за пастърма.

При сухото осоляване месото се поставя в съд и се поръсва обилно със сол, която да образува пласт поне 2 пръста и така престоява поне 48 часа, може и повече. Задължително е да седи на студено през това време.

Саламура за пастърмата се прави като на 1 литър вода се слагат поне 80 грама сол. Количеството на саламура е различно в зависимост от количеството на месото. Саламурата за пастърма трябва да покрива месото.

Друг начин за приготвяне на саламура за пастърма е с помощта на яйце. В съда, в който ще се осолява месото се слага вода, в която се потапя едно яйце. Постепенно се добавя сол, която се изчаква да се разтвори. Щом яйцето изплува на повърхността, саламурата за пастърма е готова.

Месото престоява в саламура за пастърма минимум около 72 часа. При този начин на осоляване на месото също трябва да се съхранява на студено.

След осоляване по един от двата метода за осоляване на месо, то трябва да се обезсоли, като се изплакне и накисне в хладка вода за определено време. Следва овалване в подправки по избор и сушене на хладно и поветриво място.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати