Gotvach.bg»Съвети»Кои сирена за подходящи за фондю?

Кои сирена за подходящи за фондю?

Кои сирена за подходящи за фондю?

Фондюто е едно емблематично за Швейцарската кухня ястие. Много хора смятат, че неговия произход идва от Франция, заради виното и това, че сирената се свързват с вино, но това не е така.

Разбира се има рецепти и за френско фондю, но родната му страна все пак е Швейцария.

Известен факт е, че точно Швейцария се слави с качеството и разнообразието на сирената си. Всяка година там се организират различни конкурси и представяния на все по-интересни видове сирена. От няколко години например има конкурси за различни видове отлежали сирена, които се радват на широк интерес.

Според легендата за появата на фондюто на ежегодния празник на сиренето, на който са се избирали най-добрите сирена, на някого му хрумнало те да бъдат комбинирани в някакво ястие. Така произлиза и фондюто, което днес се радва на десетки хиляди почитатели по всички краища на земното кълбо.

Самата дума фондю означава разтопявам.

Ястието се състои от различни видове разтопени сирена. От няколко години у нас на пазара се предлагат дори комплекти за приготвяне на фондю. Те представляват съд, в който се разтопяват сирената и шишове, на които се забождат хапки препечен хляб.

Макар днес традициите много да са се променили, същността на фондюто не е изменена и то продължава да се приготвя именно от разтопени сирена. Най-популярните сирена за приготвянето на фондю си остават синьо сирене, сирене Ементал, сирене Бри, сирене Камембер.

Разбира се, към изброените видове сирена винаги може да добавяте бяло вино, сметана, както и български топени сирена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати