Кога се маже питката с жълтък?

Да сложи в центъра на трапезата пухкава питка, с ароматна коричка и неустоим аромат, е въпрос на чест за всяка домакиня. Но приготвянето на питки си има и своите тънкости, които трябва да се усвоят, за да се гарантира всеки път отличен резултат.

Един от въпросите, които готвачите без опит често си задават, е кога се маже питката с жълтък.

Има редица мнения за това точно кога да намажем питката с жълтък. Някои хора твърдят, че се намазва преди да се сложи да се пече, други казват, че това се прави малко преди да се извади от фурната.

Опитните кулинари са категорични, че най-правилният начин е да се намаже питката с жълтък преди да се сложи питката във фурната. Жълтъкът по желание може да бъде разреден с малко олио или прясно мляко.

По този начин питката получава една гладка, вкусна коричка. Жълтъкът има функцията не само да придаде добър вид на питката, но запазва и повърхността на печивото, без да позволява лесно прегаряне. Жълтъкът и си попива по-мъничко в питката, така че със сигурност коричката ще е превъзходна.

А също така можете да сложите сусам или други ядки отгоре преди да я сложите във фурната, така че си е логично това действие да бъде в началото.

От друга страна, ако намажете жълтъка малко преди да я извадите от фурната и сложите питката за допълнително изпичане, много е вероятно тя да стане доста твърда.

Така че моят съвет е каквато и питка да правите, сладка или солена, намажете я с жълтък още преди печене, за да ви се получи хубава вкусна погача.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати