Как да съхраняваме лапад?

Как да съхраняваме лапад?

Как да съхраняваме лапад?

Лападът е многогодишно растение, което се среща на територията на цяла Европа. Има познати около 150 различни вида, но в България се срещат само към 20.

Лападът се среща по поляните на цялата страна, а понякога и в градините. Непретенциозен от към отглеждане лападът е вкусно и полезно растение.

Похапването на лапад през пролетта ни помага да се борим по-лесно с пролетната умора, а е и много подходящ за прочистване на организма от зимните мазнини. Супа от лапад, агнешко с лапад, ориз с лапад и сарми от лапад са малка част от вкусотиите които можем да си приготви.

Но защо да похапваме тези вкусоти само през топлите месеци на годината? Има лесни начини за съхраняване на лапад, който ще ни позволи да си хапваме баница с лапад дори и през зимата.

Най-лесният начин да съхраним лапад, спанак, киселец, лобуда и всякакви други зелении за през зимата, е като ги съхраняваме във фризер.

За целта първо трябва да ги изчистим от дръжките, след това или накъсваме листата или ги нарязваме на едро. След това бланшираме по познатият ни начин - първо за няколко минути във вряла вода, след това веднага в студена вода.

Изваждаме лапада от водата и го оставяме да се изцеди и изстине. Напълваме го в найлонови торбички и го замразяваме във фризер.

За да не чакаме зимата часове да се размрази лапада има и друг начин за съхранение. Вече бланшираният лапад се напълва в малки бурканчета и те се затварят. Варят се десет минути. Така консервиран лапада без проблеми може да се използва за всякакви рецепти през зимата и може да стои две години без да се развали.

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Габриела
Габриела
24.04.2020 11:30
Здравейте, в бурканчетата трябва ли да слагаме някаква течност преди да ги затворим или само бланширания лапад?
3
1