gotvach.bg»Съвети»Какво се прави с миналогодишното запазено боядисано яйце от Великден?

Какво се прави с миналогодишното запазено боядисано яйце от Великден?

Какво се прави с миналогодишното запазено боядисано яйце от Великден?

Великден е денят, в който християните по цял свят честват възкресението на Христос. В различните страни празникът се отбелязва по различен начин, като традициите за боядисване на яйца и чукане с тях са характерни повече за православните християни.

Традиция е на Великден да се приготвят козунаци и сладки и да се боядисват яйца. Корените на тази традиция се крият в далечното минало. Преданието разказва, че Мария Магдалена поднесла яйца на император Тиберий и му казала за възкръсването на спасителя. Тогава Тиберий казал, че това е невъзможно, но ако Христос наистина е възкръснал, яйцето от кокошка, което държи, ще смени цвета си и ще стане червено. Така и станало.

Днес, повече от 2000 години по-късно мнозина спазват традицията и боядисват яйца, като червеният цвят за великденските яйца е и основен.

Това се прави за здраве и е традиция във всяко семейство. С първото боядисано яйце, което е червено задължително, се мажат бузките и челата на децата и на всички вкъщи. Прието то да се запазва до следващия Великден.

Какво обаче се прави с миналогодишното запазено боядисано яйце. То има определена символика, която хората възприемат по различен начин. Много от тях го занасят в църквата на Великден. Други имат една доста по-различна традиция.

Те пазят първото червено яйце цяла година. На следващия Великден вземат старото яйце и го заравят в градината. Това се смята, че носи берекет (плодородие) в градината.

Този обичай е запазен и се вярва, че миналогодишното яйце е носител на здраве и добри енергии. Други предпочитат да разчупят яйцето, за да проверят дали се е запазило и спрямо това да се опитат да предскажат късмета си за следващата година. След което яйцето се пуска в течаща река.

Не са малко и онези, които смятат, че миналогодишното запазено боядисано яйце от Великден трябва да се даде на кокошките да го изкълват - за да са плодовити.

Който и от двата обичая да се изпълни, важно е да боядисате първото яйце в червен цвят, за да донесе то здраве и късмет във вашия дом.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати