Gotvach.bg»Съвети»Как се почистват пресни гъби?

Как се почистват пресни гъби?

MarianeMariane
Джедай
2559572k
Как се почистват пресни гъби?

Хранителната стойност на гъбите по нищо не отстъпва на най-пълноценните зеленчуци. Преобладаващата част от тях е вода, но те съдържат около 3 процента белтъчни вещества, в които се срещат почти всички усвоими от организма полезни аминокиселини.

Гъбите имат ниско въглехидратно съдържание, те не съдържат никакво нишесте, поради което се препоръчват на хора с проблеми с теглото. Те съдържат важни за организма минерални соли на калия, фосфора и медта, както и витамините А, В, С и др.

Най-вкусни и ароматни са пресните гъби, които обаче трябва да се почистят старателно преди да бъдат подложени на кулинарна обработка.

Изпитан трик е почистването на гъбите една в друга. По-младите гъби се отриват старателно една в друга, докато се премахнат всички следи от замърсяване. Може да почистите най-упоритите замърсявания с домакинска хартия или влажна кърпа.

По-упоритите замърсявания при гъбите могат да бъдат премахнати, ако разтворите 2 с.л. брашно при гъбите, добавите вода, така че да ги покрие, след което да претъркате докато премахнете всички следи от замърсяване.

Почистените гъби не могат да се съхраняват твърде дълго, ето защо ви предлагаме да сготвите за семейството си задушени гъби, гъбена супа или гъби с ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 4
51
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати