Как да премахна петно от червено цвекло?

Как да премахна петно от червено цвекло?
Снимка: gotvach.bg

Червеното цвекло е един от даровете на есента. Това кореноплодно е истинска природна аптека и притежава изключителни лечебни и кулинарни качества. Но освен това червеното цвекло съдържа характерни багрилни вещества от групата на антоцианите, които оставят ужасяващи петна върху тъканите.

Как можете да почистите петната от червено цвекло е въпрос, който вълнува всяка домакиня, която е успяла да съсипе любимата си блуза, докато си е приготвяла сок от червено цвекло.

Има няколко начина за почистването на петната, в зависимост дали петното е върху бяла тъкан, върху вълнена тъкан или цветна естествена коприна, изкуствена коприна, найлон, капрон, перлон, полиестерна коприна.

Белите памучни тъкани, ликьосани с червено цвекло, се обработват с тампон, напоен в 5-процентов амонячен разтвор. Слез това се промиват с достатъчно количество вода и подсушават със суха кърпа, при нужда се повтаря.

Петната от вълнени тъкани се отстраняват като се обработват с 5-процентов разтвор от амонячна сода, като след това вместо с вода, място се изплаква с 2-процентов разтвор на амоняк. Едва накрая се прави изплакване с вода.

След това обработени места се подсушават със суха кърпа и се намокрят с няколко капки топъл разтвор от серниста киселина и се промиват веднага с вода.

Може да се опитате да почистите петното и със смес от ябълков оцет и сода бикарбонат, смесени, така че да се получи кашичка, която се нанася плътно върху петното и се оставя да действа 15-20 минути.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати