Има ли странични ефекти от приема на прополис?

Има ли странични ефекти от приема на прополис?

Прополисът е наричан още пчелен клей. Той представлява пчелен продукт, който се използва много често в народната медицина.

Полезните свойства на прополиса са познати на хората още от дълбока древност. Удивително много витамини се съдържат в този продукт, той е богат на витамин A, витамин B, витамин E, витамин C и още много вещества, които са полезни за организма.

Прополисът е един от най-мощните естествени антибиотици, познати на човечеството от стотици години.

В миналото, а и до ден днешен прополисът се използва за лечение на стомашна язва, рани, стомашно-чревни заболявания, изгаряния, измръзване, диабет и атеросклероза.

Наред с всички положителни ефекти върху здравето и имунитета на човек, прополисът може да има и странични ефектни. Страничните ефекти от приема на прополис са много малко и са редки.

Един от най-често проявяванитестранични ефекти от приема на прополис е алергична реакция. При контакт с кожата може да доведе до дерматологични проблеми. Ако се приема заедно с храната може да предизвика ерозия в устната кухина.

Тези алергични реакции обикновено са леки, но могат да бъдат и по-сериозни.

Обикновено се получават при хора, който имат алергия при ухапване от пчели и са предразположени към алергични реакции. За тези групи хора прополисът не е препоръчителен.

Прополисът също така не трябва да се консумира от бременни жени и кърмачки, защото не е изучено влиянието му върху плода и новородените.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати