Каква е разликата между стомах и корем?

Каква е разликата между стомах и корем?

Много често хората в разговорната реч смесват или по-точно обединяват понятията стомах и корем. Всъщност разликата между стомах и корем е огромна.

Стомахът е част от храносмилателна система, а коремът е кухина, в която са поместени няколко системи -храносмилателна, отделителна и репродуктивна.

Храносмилателната система се състои още от уста, език, зъби, слюнчени жлези, хранопровод, стомах и черва. Към нея може да се причислят черният дроб, жлъчният мехур и задстомашната жлеза (панкреас), които също така подпомагат храносмилането.

Стомахът представлява кух коремен орган с формата на круша, където погълнатата и сдъвкана храната частично се смила и престоява временно - обикновено от два до пет часа.

Коремна кухина е най-голямата кухина в човешкият организъм и е разположена между горната част на гръдния кош и тазовата кухина в долната част.

Πoчти всеки, поне веднъж е имал болки в стомаха или ĸopeмa. Обикновено причините за тези болки не са тревожни, но не бива да забравяме, че болките в областта на корема може да са и признак на сериозно заболяване.

От друга страна болките в стомаха често се свързват с лошо храносмилане и зависят също от вида на поетата храна.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати