Как се прави суроватъчна извара?

MarianaMarianaДжедай / Автор
Как се прави суроватъчна извара?
Снимка: gotvach.bg

Суроватъчната извара е класическата извара, получена чрез термично пресимане на белтъчините в суроватката. Суроватката е течността, останала след производството на сирене от мляко. Тя представлява млечен серум, който съдържа две групи белтъчини – лактоалбумини и лактоглобулини.

Основната разлика между суроватъчната извара и класическата извара, получена чрез пресичане на варено прясно мляко, е липсата на казеин, който съставлява 80 процента от белтъчините в млякото.

Това е и основното предимство на суроватъчната извара, защото казеинът е груб белтък. Той е несвойствен за човека и понякога може да предизвика алергични реакции и дори автоимунни заболявания.

Казеинът липсва в суроватъчната извара, защото целият остава в сиренето в процеса на производство на сирене или кашкавал. Инаме производството на извара от суроватка е елементарно.

Суроватката се загрява до около 90 градуса, т.е. без да кипва, след което коагулиралата се маса се прецежда и пресова. От нея можем да направи страхотни десерти с извара, здравословни салати с извара или дори диета с извара, която, обещаваме ви, наистина ще ви помогне да се освободите от подкожните мазнини.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати