Gotvach.bg»Съвети»Как да изсушим босилек?

Как да изсушим босилек?

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Как да изсушим босилек?

Не можете да си представите любимата си паста болонезе или сос без вълшебния аромат на босилек, нали? Босилекът е една от най-ароматните подправки в италианската кухня, арабската кухня, че и в българската кухня. Той е почетен гост в редица доматени сосове, рецепти за паста и супи.

Неслучайно наричат босилека кралската подправка. Именно от него се приготвя прочутия балсамов оцет (в комбинация с естрагон и копър).

Босилекът е от онези растения, които лесно могат да бъдат изсушени, и съхранявани в херметически буркани да запазят уникалния си аромат на цели две години.

Винаги можете да си купите изсушен босилек от магазина, но няма нищо сложно да си го приготвите и сами вкъщи. Трябва ви само малко пресен босилек и свободно място.

Можете да сушите босилека както е на китки или да откъснете само листенцата му и да ги сушите поотделно. Когато сушите босилека на китки, трябва да завържете стеблата в долната част и да ги провесите на сухо и проветливо място.

Ако решите да сушите отделните листенца, е добре да подберете листа със средна големина. Откъснете ги и ги разпределете върху вестник или тънък плат. Оставете ги за няколко дни в сухо и сенчесто помещение, след което ги приберете в херметически затварящ се буркан.

В случай, че не разполагате с подходящо място или просто не ви се чака десетина дни, докато босилекът изсъхне, може да го изсушите и във фурната. Сложете листата му за 30 минути в загрята на 40 градуса фурна, след което охладете и приберете.

Изсушеният босилек ще запази вълшебния си аромат в продължение на поне 2 години. Препоръчваме ви, когато готвите агнешко месо с босилек или ароматни пици с босилек да прибавяте подправката в самия край на кулинарната обработка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати