Как и за какво се използва желатинът?

Как и за какво се използва желатинът?
Снимка: gotvach.bg

Желатинът е широко използван в кулинарията. Той е безценен помощник при приготвянето на някои от най-обичаните сладкиши и десерти, желета, кремове и дори мезета за бира.

Най-общо казано желатинът е прост белтък, който е получен в резултат на хидролиза на колагена от животински кости и хрущяли при варенето им във вода. Той се предлага в търговката мрежа под формата на ситни гранули, ленти или прах.

Употребата му е доста лесна и не изисква кой знае какви кулинарни умения. Желатинът на прах се разтваря в съвсем малко студена вода и когато гранулите набъбнат, се втечнява на водна баня. Може да втечните желатина и в микровълновата фурна, но трябва да внимавате да не го претоплите, защото губи свойствата си, веднъж загрят до 60 градуса.

След това може да го добавите към сместа, сока или сладкото, което желаете да желирате. С помощта на желатин може да изненадате приятно близките си с желе от дюли с желатин или апетитна торта с кайсии и желатин.

Кулинарията не е единствената област, в която желатинът намира употреба. Той е широко препоръчван от ортопедите при хора, които се оплакват от болки в ставите.

Медиците препоръчват на тези болни да проведат едномесечен лечебен курс с желатин. Всяка вечер пациентите трябва да накиснат 2 ч.л. желатин в ¼ ч.ч. студена вода, която на сутринта да изпиват на гладен стомах.

Желатин се използва в медицината за производството на фармацевтичните капсули. Той намира приложение във козметиката, фотографията и дори техниката. Във винената промишленост с желатин се изибстрят плодовите вина.

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати
Кулинарна Мрежа
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 58 301 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!