Какво се прави с първото боядисано яйце?

Какво се прави с първото боядисано яйце?

По стар християнски обичай първото боядисано яйце за Великден, трябва да бъде боядисано в червен цвят. А това се прави сутринта на Велики четвъртък или сутринта на Велика събота.

След като изстине яйцето, с него се прави кръст на челата на децата от семейството, както и на всички останали членове, с пожелание за здраве през годината. Първото яйце е символ на здраве, благоденствие и благополучие за семейството. Именно поради тази причина това яйце не се яде, както всички останали.

Първото яйце за Великден се оставя пред семейната икона, където е стояло миналогодишното първо червено яйце.

Червеното яйце, което е престояло вече една година, т.е. е от миналогодипният Великден в първият ден от празника се носи на кръстопът, кръстовище и се чупи в земята.

Според поверието, ако яйцето не се е развалило и не е придобило силен неприятен аромат, вещае предстоящата година, че ще е добра и благополучна.

Ако яйцето не е запазило своята цялост и има неприятен мирис ще са нужни много повече усилия и борбеност на семейството за постигане на целите и успехите си през предстоящата година.

Към днешна дата все по- малки християнски семейства следват този обичай, но много пазят първото червено яйце, за да носи през цялата година здраве, щастие, радост и успехи на обитателите на дома.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати