Кога и защо се кади с тамян?

Кога и защо се кади с тамян?

Тамянът е известен от древни времена. Това е смола, която извира от резките на дървото Босвелия, която при горене отделя специфичен аромат и оттам и името му тамян - incision - резка, incense- тамян.

Хубаво е и вкъщи, без значение дали е голям религиозен празник или не, да се прекадява и винаги да е придружено с молитва.

Чрез каденето на тамян вярващите се молят на Господ за здраве, успех и берекет, да им изпрати Своята Божествена благодат. Те вярват, че чрез тамяна издигат душата си в небесата.

Каденето на тамян е прието да се прави в християнското Богослужение най-вече на вечерната служба и когато има такава служба и свещеникът ни прекади, трябва да се поклоним един път заради Бога, защото очакваме благодат от Него и второ заради самата Църква.

Традицията повелява на Бъдни вечер трапезата ни да се прекади с тамян, като се започне от най-възрастния и се следва по старшинство на семейството ни, следва храната ни, а след това и всичките ни помещения, като се започва от външната врата и по посока на часовниковата стрелка се минава по всички стаи и помещения.

Разчупването на прекадената питка започва, като с първото парче се отделя за Богородица, то се поставя пред иконата. Следва парче за къщата, а след това се раздава по старшинство в семейството.

Каденето завършва отново при външната врата, като се минава прага и се изрича молитва към Бог. В миналото се е излизало на двора и оборите. Така се смята, че къщата ни се пречиства и се прогонват злите сили, като най-голямо внимание се обръща на ъглите, където се събират злите сили.

От вечерта на Бъдни вечер се запазва недогорялата свещ за следващите кадения.

За да се разпали смолата е необходим въглен, който се купува от църковните магазини, той е пречистен.

Каденето с тамян е задължително при приемане на христовата вяра, кръщене на дете или възрастен човек, както и при различни църковни ритуали, като сватби, поклонения и всички големи религиозни православни празници.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати