Как и колко време се варят скариди?

Как и колко време се варят скариди?

Варените скариди и лангусти са отлично предястие, присъстващо на почти всяка изискана трапеза. Лесно можем да си ги приготвим сами и да ги поднесем при всеки официален или обикновен повод. За да съхраним обаче техният натурален вкус и крехка текстура, трябва да се съобразим с някои особености, сами по себе си елементарни.

Самият процес варене на скаридите е просто нещо, но е безспорно, че всеки продукт се нуждае от своето различно време на приготвяне и подготовка. Така е и със скаридите.

Много зависи, на първо място, дали сме избрали замразени или пресни скариди. Винаги за предпочитане са пресните, но в случай, че не разполагате с такива, трябва да поставите замразените скариди в топла, не гореща вода, за 5 минути или просто да ги оставите да се отпуснат на стайна температура за 30 минути.

Подгответе си предварително голям съд със студена вода с кубчета лед и сол -80 г на 1 л. Течността трябва да е толкова, че когато изсипете скаридите, да ги покрива добре. Солта трябва да е разтворена максимално, макар това да е трудно поради ледената температура.

В зависимост от количеството, което ще варите, се слага обилно количество вода на силен огън - толкова, че да покрива 3-4 пръста морските дарове.

Във водата се разтваря сол- 35 г на литър течност - целта е да наподобява морската вода, тяхната естествена среда. Някои слагат повече сол, други по- малко, но за мен това е идеалната пропорция.

Щом водата заври, се пускат внимателно скаридите, за предпочитане не всички наведнъж, а по 3-4,за да не спада рязко температурата.

Варят се 2 минутки, а ако са големи -3-4 минути. Замразените имат нужда от около 5 минути плюс това време.

Изваждат се и се отцеждат много бързо и веднага се пускат в ледената баня, за да спре рязко процесът на готвене. Така ще запазят всички свои вкусови качества, ще останат крехки и нежни, а видът им ще е безупречен и брилянтен.

Изчаква се да изстинат напълно, което става бързо и веднага се отцеждат и оставят върху абсорбираща хартия.

Така приготвените скариди са готови за консумация и за почетно място на вашата трапеза.

Ако не се консумират веднага, съхранявайте ги в хладилник в херметически затворен съд, в който издържат до няколко дни, запазвайки своите качества, благодарение на солта.

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати