Каква е разликата между броколи и карфиол?

Каква е разликата между броколи и карфиол?
Снимка: gotvach.bg

Проучванията доказват, че зеленчуците са полезни, заради своите хранителни свойства и витамините, които съдържат, а броколите и карфиолът са едни от най-полезните дълголетници. И двата зеленчука спадат към семейството на кръстоцветните зеленчуци.

А сега да разгледаме разликите между броколи и карфиол, които са най-видими във външния вид. Карфиолът е бял, леко жълтеникав, понякога зелен, докато листата на броколите често са светлозелени, понякога тъмни, в зависимост от почвата и количеството светлина.

Броколите и карфиолът имат и витамин С, но броколите предлагат повече витамин С на порция. Този витамин помага за обработката и разтварянето на мазнините, за да ги превърне в енергия. Тези зеленчуци имат по-високо съдържание на витамин С от цитрусовите плодове.

Те съдържат и витамин К, но броколите имат значително хранителна предимство пред карфиола. Всяка порция броколи предлага 92.4 микрограма витамин К.

Освен това броколите съдържат и витамин А, който не присъства в карфиола. Купичка броколи ви предоставя 567 международни единици витамин А.

Главно разликата между карфиола и броколите е в съдържанието на витамини и тяхната стойно

Карфиолът и броколите имат ниско съдържание на калории - съответно 27 и 31 калории на купичка. И двата зеленчука садържат фолиева киселина, както и манган.Купичка броколи или карфиол осигурява около 10% от дневния прием на манган и 15% фолиева киселина.

Те съдържат и глюкозинолати - семейство от хранителни вещества, които намаляват риска от развитието на рак. Препоръчително е тези зеленчуци да се ядат от хора, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, неврологични заболявания, заболявания на костите, както и заболявания на черния дроб.

И докато се фокусираме върху разликите между броколите и карфиола, не бива да пропускаме, че те всъщност са и доста вкусни - поотделно и в комбинация - достатъчно е само да ви предложим да опитате любимите ни запечени броколи с карфиол и сметана, за да разберете за какво говорим.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати