gotvach.bg»Съвети»Как се оправя пресолен ориз?

Как се оправя пресолен ориз?

Как се оправя пресолен ориз?

В старанието си да приготвим вкусно ястие, доста често се случва да съсипем ястието още преди да е готово. Едни от най-често срещаните аварии в кухнята е да прегорим ястието или да го пресолим.

Това може да бъде причинено от проста грешка, от разсеяност или от това, че обикновено, докато готвим, вършим безброй много неща в кухнята наведнъж, което не е никак лесна задача. Добрата новина за всички домакини, които са пресолили гозбата и в частност - са пресолили ориза, е че това лесно може да бъде поправено.

Ако сте пресолили оризът, може да го измиете, за да отмиете излишната сол. Как става това - пускаме горещата вода на мивката. Поставяме оризът в гевгир и го минаваме през водата. Не забравяйте да разбъркате, за да се измие изцяло оризът.

Ако не ви харесва на вкус чешмяната вода, може да го измиете с преварена такава. Но все пак водата, с която се мие пресоленият ориз, трябва да бъде гореща.

Проверявате оризът дали е добре на вкус. Ако все още е пресолен, сварете нова порция ориз, но без да го осолявате. Смесете двете порции заедно и сервирайте. Може да се получи повече ориз, което не е болка за умиране, защото лесно може да използвате сварения ориз за приготвяне на пържен ориз или като добавка към любимия винен кебап.

Друг вариант да оправите пресолен ориз е да добавите зеленчуци към ориза. Зеленчуците ще поемат от подправките, и най-вече от солта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати