Как действа бирата на кръвната захар?

Как действа бирата на кръвната захар?
Снимка: gotvach.bg

Ако имате диабет, пиенето на алкохол може да окаже сериозно влияние върху нивата на кръвната ви захар. Алкохолните напитки не са препоръчителни за хората с диабет, но ако все пак решат да консумират такава, то трябва да го правят само когато диабетът и нивото на кръвната захар са добре контролирани.

Ако следвате план за хранене, контролиран с точен прием на калории, една алкохолна напитка трябва да се брои като две мазнинни. Добра идея е да се консултирате с вашия лекар, за да видите дали пиенето на алкохол е безопасно за вас.

Хората с диабет са свикнали да наблюдават своя избор на храна и да броят порции и калории. Въпреки това те често пренебрегват някои критични области на заболяването си и си позволяват да злоупотребят с алкохол.

Често хората си мислят, че пиенето на бира няма да има отрицателно въздействие върху болестта.

Може ли дори една бира да промени нивата на кръвната захар?

Краткият отговор е - Да, заради механизма, по който действа алкохолът и в частност бирата върху кръвната захар.

Алкохолът блокира ензимите, произвеждащи глюкоза в черния дроб, и нивата на кръвната захар започват да се понижават. Това може да бъде много опасно за хора, които приемат инсулин, тъй като комбинирането на инсулин с бира може да предизвика хипогликемичен епизод.

Ако сте в компания с приятели е още по-опасно, защото е по-лесно да загубите контрол върху броят на консумираните напитки, докато кръвната ви захар падне твърде ниско.

Въпреки това не е нужно да се отказвате да пиете изцяло. Ето четири съвета как да пиете отговорно бира - с мярка и без да прекалявате.

Яжте, докато пиете - пиенето на бира с храна, за предпочитане въглехидратна, помага да се забави нивото на абсорбция на алкохол и предлага известна защита срещу покачването или спада на захарта.

Добре е да поемете повече храна и на сутринта, защото най-вероятно нивата на кръвната ви захар ще продължат да бъдат ниски. Коригирайте и спрямо това количеството инсулин, което си поставяте.

Бъдете умерени - ако все пак искате да се насладите на бира, изпълнете същото правило, което важи за умереността на храните. По-добре е да консумирате нискокалорична бира. Максималното количество алкохолни единици, което следва да приемете, е 2 единици за жени и 3 единици за мъжа - като 1 единица се равнява на 330 мл светла бира.

Ако планирате да пиете с приятели, уверете се, че те са наясно с вашето състояние и какво трябва да направят в случай, че започнете да се чувствате зле.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати