Как действа бирата на кръвната захар?

Как действа бирата на кръвната захар?

Ако имате диабет, пиенето на алкохол може да окаже сериозно влияние върху нивата на кръвната ви захар. Алкохолните напитки не са препоръчителни за хората с диабет, но ако все пак решат да консумират такава, то трябва да го правят само когато диабетът и нивото на кръвната захар са добре контролирани.

Ако следвате план за хранене, контролиран с точен прием на калории, една алкохолна напитка трябва да се брои като две мазнинни. Добра идея е да се консултирате с вашия лекар, за да видите дали пиенето на алкохол е безопасно за вас.

Хората с диабет са свикнали да наблюдават своя избор на храна и да броят порции и калории. Въпреки това те често пренебрегват някои критични области на заболяването си и си позволяват да злоупотребят с алкохол.

Често хората си мислят, че пиенето на бира няма да има отрицателно въздействие върху болестта.

Може ли дори една бира да промени нивата на кръвната захар?

Краткият отговор е - Да, заради механизма, по който действа алкохолът и в частност бирата върху кръвната захар.

Алкохолът блокира ензимите, произвеждащи глюкоза в черния дроб, и нивата на кръвната захар започват да се понижават. Това може да бъде много опасно за хора, които приемат инсулин, тъй като комбинирането на инсулин с бира може да предизвика хипогликемичен епизод.

Ако сте в компания с приятели е още по-опасно, защото е по-лесно да загубите контрол върху броят на консумираните напитки, докато кръвната ви захар падне твърде ниско.

Въпреки това не е нужно да се отказвате да пиете изцяло. Ето четири съвета как да пиете отговорно бира - с мярка и без да прекалявате.

Яжте, докато пиете - пиенето на бира с храна, за предпочитане въглехидратна, помага да се забави нивото на абсорбция на алкохол и предлага известна защита срещу покачването или спада на захарта.

Добре е да поемете повече храна и на сутринта, защото най-вероятно нивата на кръвната ви захар ще продължат да бъдат ниски. Коригирайте и спрямо това количеството инсулин, което си поставяте.

Бъдете умерени - ако все пак искате да се насладите на бира, изпълнете същото правило, което важи за умереността на храните. По-добре е да консумирате нискокалорична бира. Максималното количество алкохолни единици, което следва да приемете, е 2 единици за жени и 3 единици за мъжа - като 1 единица се равнява на 330 мл светла бира.

Ако планирате да пиете с приятели, уверете се, че те са наясно с вашето състояние и какво трябва да направят в случай, че започнете да се чувствате зле.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати