Как се прави темпура?

Как се прави темпура?
Снимка: gotvach.bg

Темпурата представлява класическо японско ястие от панирани морски дарове, риба или зеленчуци. Предполага се че за пръв път се появява през 16-ти век благодарение на португалските мисионери. Точно те въвеждат пърженето на маслена баня - храните се пържат в гореща мазнина, докато станат хрупкави.

Ето каква е оригиналната японска рецепта, според която са необходими само две съставки. За да приготвите и получите добра японска темпура ще са ви необходими само: студена /ледена вода/ вода - 100 мл и оризово брашно - 100 г. За предпочитане е дори водата да бъде газирана. Смесете съставките колкото се може по-бързо с японски пръчици. След това оставете тестото в хладилник от 15 до 30 мин. Оригиналната рецепта за темпура е веган, не съдържа глутен и никакви животински съставки и яйца.

Другата тайна за приготвянето на хрупкава темпура се крие в температурата на маслото. Маслото трябва да бъде добре загрято, проверява се като се пусне малко количество тесто и ако то изплува, значи маслото е добре загрято.

В Япония за направата на темпура се изполва традиционно сусамово масло, което също е част от тайните за прекрасния й вкус. Маслото от сусам е растително и съдържа мощен антиоксидант - сезамол. Може да използвате също така и слънчогледово или соево масло.

Друго важно правило е да използвате студени продукти от хладилника. От горещото масло и студените съставки при термичния шок ще получите хрупкава темпура. Точно заради тази причина се препоръчва тестото да бъде охладено най-малко 15 минути преди да се използва.

Най-добрите зеленчуци, които може да използвате за приготвянето на темпура, са тиквички или тиквени цветове, моркови, чушки, патладжан, нарязани на ивици, също така и броколи, аспержи, тиква и др.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати