Как се приготвя зрял боб?

Как се приготвя зрял боб?
Снимка: gotvach.bg

Приготвянето на зрял фасул далеч не е фасулска работа. В това ще се уверите ако се опитате сами да сготвите класическа боб яхния или боб чорба. Оказва се, че колкото къщи, толкова и рецепти и начини за приготвяне на боб, но всъщност в основата си всички се основават на правилото, че зрял фасул се готви бавно и продължително на слаб огън.

Съвременните домакини, за които използването на тенджера под налягане не е ракетно инженерство, а всекидневие, обикновено не накисват боба предварително.

Те директно го поставят в тенджерата, варят го до готовност, след което го овкусяват с традиционната за българската кухня запръжка с лук, червен пипер, мазнина и препечено брашно. Разбира се лука и другите зеленчуци могат да се сложат заедно с боба още в началото, а след това да се добавят домати и запръжка, но както вече казахме това е въпрос на личен вкус.

Малко по-продължително е приготвянето на зрял фасул в обикновена тенджера. За да не отнеме варенето часове, обикновено фасулът се накисва още от предната вечер, след което се отцежда залива с прясна вода и се кипва. Някои домакини изхвърлят първите 1-2-3 води на боба, други не го правят. След това се добавят зеленчуците и сухите подправки.

Бобът се оставя да покъкри около 1.5 часа на тих огън, като при нужда се долива студена, повтаряме студена вода. Едва след пълното му сваряване се добавят доматите и традиционната брашнена запръжка.

3.3
Общо 3 гласували
5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати
Кулинарна Мрежа
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 58 301 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!