Gotvach.bg»Съвети»Как се прави застройка (сос) за сарми?

Как се прави застройка (сос) за сарми?

DenitsaDenitsa
Помощник Готвач
32326

Сармите по произход са турско ястие, но те са част от кухните на много азиатски и европейски държави.

По състав сармите биват листа от различен произход - лозови, липови, зелеви с различни плънки, както постни, така и с месо и кайма. В България най-често правените сарми са тези от лозови листа с постна плънка или с кайма, но най- основната част от плънката на всички видове сарми е оризът.

За добре познатия ни уникален вкус на сармите, обаче има голям принос и сосът, с който те се заливат.

Сосът, или както още го наричат заливката за сармите, се прави от яйца, кисело мляко, брашно и олио.

За да се направи заливката, първо е необходимо да се запържи брашното, след което е необходимо получената гъста каша да се разреди с помощта на вода. На една супена лъжица брашно се долива около 1/2 к.ч. бода. Разбърква се добре, до получаването на гладка каша.

След това в отделен съд с тел се разбиват яйцата и млякото, заедно със сол на вкус. Получената млечно- яйчена смес се добавя към брашното и при непрестанно бъркане сосът се вари за около 5-7 мин.

Когато е готов сосът, докато все още е топъл се изсипва върху вече готовите сарми. Благодарение на получения бял сос, сармите придобиват много приятна хрупкава коричка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати