Как правилно да съхраняваме кайсии?

Как правилно да съхраняваме кайсии?
Снимка: gotvach.bg

Идва сезонът на кайсиите. Те са костилкови плодове, които са по-малки от прасковите, по-меки от сливите, и имат приятно сладък аромат, когато са узрели.

При купуване на този плод е важно да обърнем внимание на няколко неща. Узрелите кайсии са тези, които имат златист цвят и са здрави на допир. Не купувайте кайсии, които са светло жълти или зеленикаво-жълти, много твърди на допир, много меки или смачкани.

Разгледайте размера на кайсиите. Кайсиите имат различни размери, които варират от 3. 5 см до 6 см. Зрелите кайсии обикновено са с размер на топка за голф. Ако кайсиите имат точния цвят и твърдост, за да покажат зрялост, не е нужно да избягвате по-малки кайсии. Те често са най-вкусните. Кайсиите зреят късно през пролетта и лятото.

Съхранение на кайсиите

Ако сте купили неузрели кайсии, които все още са твърди и малко недоузрели, поставете ги в кафява хартиена торбичка. Внимателно сгънете горната част на торбата, за да я затворите, така че етиленовият газ, който се произвежда, ще бъде хванат и ще помогне на кайсиите да узреят. Не съхранявайте кайсиите в найлонова торбичка.

Могат да се съхраняват в хартиен плик при стайна температура в продължение на 2 до 3 дни. Незрелите кайсии могат да се съхраняват при стайна температура до 5 дни. Плодовете могат да се държат и в хладилник. В него могат да се съхраняват само узрели плодове, тъй като в хладилника няма как да доузреят. Там могат да издържат до 1 седмица.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати