Как се реже морков на пръчици?

Как се реже морков на пръчици?
Снимка: gotvach.bg

За да нарежете морков на тънки пръчици, най-удачно би било да се изберат хубави, едри, масивни моркови, тъй като този тип моркови се режат по-лесно, отколкото тънките и дребни.

Ножа, с който ще режете морковите на лентички, се препоръчва да бъде остър. Аз лично го правя с нож Сантоку, понеже е от масивен метал, винаги е остър и е доста удобен за тази цел.

Започва се с белене на морковите, което може да стане с обикновен нож, а може и с метална белачка, както го правя аз. Държа да отбележа, че изцяло металните белачки са по-удачни, понеже не се чупят изобщо, докато пластмасовите имат дота кратък живот.

След това режете моркова на 2 половини по дължина. Всяка половина се реже отново наполовина и така докато стане невъзможно да се разполовява. Приблизително се получават от всяка половина около шест лентички. Тоест от целия морков - дванадесет. Но това не е всичко. Тези лентички са широки.

Съответно прави се следното. Слага се широката тънка лентичка и се срязва пак наполовина и готово - ето ги нашите пръчици. Поставят се в чашка, поливат се с лимонов сок, поръсват се със сол и черен пипер и чашата по желание може да се украси с резен лимон.

Чудесно изглежда за парти, рожден ден, просто събиране на по бира или уиски с приятели. И не се заблуждавайте от уредите, които рекламират за рязане на лентички, не са ефикасни, казвам го от личен опит.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати