Как да съхраняваме босилек?

Как да съхраняваме босилек?
Снимка: gotvach.bg

Босилекът се смята за една от най-разпознаваемите билки в света. Това благоуханно растение, наричано кралската подправка, е отличен източник на витамин К и много добър източник на желязо, калций и витамин А. В допълнение, той е добър източник на диетични фибри, манган, магнезий, витамин С и калий.

Без пресен босилек не можем да се представим вкусна пица маргарита, сос песто или ароматно агнешко месо с босилек.

Ето защо много домакини са изправени пред предизвикателстото да запазят пресния босилек за по-дълго време. И за целта те прибягват до различни хитрини.

Босилекът запазва качествата си около 4 дни, ако се съхранява в чаша с вода. Можете да го сложите в чист плик, от който максимално за изтеглите въздуха, и да го замразите във фризер.

Друг вариант да се радвате на уханието на пресен босилек целогодишно е да го нарежете на ситно и да го съхранявате в буркан съз зехтин. Само една лъжичка от ароматната смес, намазана върху препечена филийка или парче сирене, ще ви накара да усетите отново лятото.

Босилекът, накиснат във зехтин, може да се съхранява и в ледени форми във фризера, и от него да вадите само колкото ви е необходимо за едно ядене.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати