Колко време ферментира ракията?

Колко време ферментира ракията?

Ракията е алкохолна напитка, получена в следствие на микробиологичен и биохимичен процес, протичащ между основните съставки на ракията, а именно - плодове, захар и вода. Това питие е разпространено сред Балканите и балканските народи. Ракията е считана за традиционната напитка на българите.

По БДС алкохолният процент на гроздовата ракия, предлага в търговските мрежи, трябва да бъде 40 %.

В най-голяма степен от значение за прекрасния вкус на традиционната българска напитка е правилното протичане на алкохолната ферментация. За доброто качество на ракията е необходима педантичност в грижата за ферментацията, изразяваща се в ежедневното разбъркване на плодовете с вода и захар.

Друго изключително важно изискване е ферментацията да се провежда в дървени или пластмасови съдове - каци, бъчви и бидони, които трябва да са чисти и предварително измити и подсушени. Важно е да се знае, че в никакъв случай ферментирането не бива да се провежда в метални или цинкови съдове.

Трудно е да се отговори с точностколко време ферментира ракията, защото това зависи от редица фактори, като температура на околната среда, захарност на използвания материал и др.

За установяване край на ферментацията при производство на домашна ракия и до ден днешен се използва много стар метод - използва се запалена свещ. Горящата свещ се раздвижва над съда, пълен с материал, подлежащ на ферментиране и ако огънят изгасне, това е знак ,че ферментационният процес не е приключил.

В противен случай, ако свещта продължи да гори - ферментацията е приключила и материалът може да бъде сварен, за да се получи ракията.

Също така проверка може да бъде направена и чрез проба на вкуса на материала - ако той е сладък, означава, че все още не е готов за термична обработка, а ако е горчив, означава, че ферментацията е приключила.

Рейтинг

3
Общо 1 гласували
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати