Как да запазим яйцата здрави при варене?

Как да запазим яйцата здрави при варене?

Как да запазим яйцата здрави при варене?

Яйцата са продукт, който присъства във всяка къща. Употребяваме ги по различни начини - варени, пържени, за панировка и други. На пръв поглед варенето на яйца за никого не е сложен процес, но ще се изненадате колко неща трябва да спазим, за да сварим яйцата цели, без пукната черупка или следи от белтък във водата.

Първо трябва да измием добре яйцата. Особено ако са домашни, те могат да имат следи от кал и мръсотия. След като ги измием, трябва хубаво да ги огледаме дали няма пукнатина по тях още преди да сме ги сложили във водата.

Хубаво е, когато яйцата се варят, те да не са напълно пресни - от 3 до 10 дена най-добре.

Много важен момент е яйцата да имат стайна температура, преди да решим да ги слагаме във водата. Разликата в температурата задължително ще причини спукване на яйцето.

За варенето трябва да изберем съд с по-дебело дъно, за да да може температурата да се разпределя равномерно. Нареждаме яйцата внимателно, като гледаме между тях да няма много празно разстояние, за да не се мърдат излишно в съда.

Може да се улесните като сложите яйцата в тензух или памучна кърпа, които допълнително ще омекотят допира на яйцата със съда.

Яйцата трябва да са много добре покрити от вода поне 2 см отгоре.

Първоначално степента на котлона трябва да е доста висока и след като яйцата кипнат,може степента да се намали.

Перфектното време за варенето на яйца е 8 минути.

Рейтинг

3.5
Общо 2 гласували
5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати