gotvach.bg»Съвети»Как се вари и приготвя ориз за суши?

Как се вари и приготвя ориз за суши?

Как се вари и приготвя ориз за суши?

Суши е традиционно японско ястие, състоящо се от ориз, морски дарове или риба и нори - ядливи, сушени, морски водорасли под формата на лист. За направата на суши не е задължително да се използва риба или морски продукти, то може да бъде приготвено и с пилешко месо, както и с плодове и зеленчуци.

Най-важната съставка в японското ястие е оризът. За направата на ориза има няколко стъпки и тънкости, които трябва да се следват, за да се получи характерния вкус на ястието. Особено важно е да се знае, че за приготвянето на суши се използват два вида ориз, а именно - ориз Нишики и ориз Харука.

Първата стъпка в приготвянето на ориз за суши е неговото щателно измиване. За целта мийте ориза под течаща хладна вода при постоянно разбъркване до пълното избистряне на водата.

Отцеждайте с помощта на гевгир. След това е необходимо оризът да се отцеди и изсуши за не по-малко от 20 минути.

В уок тиган изсипете ориза и добавете същото количество вода - 1 чаша ориз - 1 чаша вода) и покрийте с капак.

Докато водата заври, оризът за суши се вари на силна температура, а след това котлона се намалява, като се оставя на най- ниската температура, до пълното извиране на водата. След сваряването, ориза се отстранява от котлона и се оставя покрит да се охлади.

В отделен съд се приготвя типичната смес, с която се подправя ориза. За чаша ориз е необходимо 1 и 1/1 с.л. захар и 1 с.л. сол и 4 с.л. оризов оцет. Разбъркайте много добре, до пълното хомогенизиране на сместа. След това изсипете охладения ориз в хангири ( традиционен японски, широк дървен съд), а ако нямате такъв, може да използвате и пластмасов съд.

С помощта на дървена лъжица при непрестанно, бавно и леко разбъркване на ориза, добавете оцетената смес. Бъркайте до пълното ѝ поемане от ориза, след което покрийте с навлажнена памучна кърпа до момента, в който ще го използвате, за да си приготвите суши.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати