Как се прави карамелена украса?

Да се приготви карамелена украса, е повече от лесно, но се изисква малко повече търпение, необходимата топлина на котлона, която трябва да е умерена, захар и съответните прибори.

Необходимо е да се разполага с вилица с дълги зъбци, точно с нея се провлачват нишките на захарта, голям черпак, леко намаслен от външната му страна, за да се приготви така красивата кошница от карамел, дълга метална обла дръжка за приготвянето на ангелските коси и голямо парче хартия за печене или алуминиево фолио.

Необходимите продукти са: захар кристална - около 120 г и малко олио за намасляване на черпака.

Захарта се поставя в касерола на умерен котлон. Изчаква се да се разтопи и когато започне да се разтопява, с дълга дървена шпатула се разрохква най-долният ѝ слой в касеролата, за да се даде възможност за правилното разтопяване. Приготвянето ѝ е до тъмен карамел, защото той трябва да контрастира красиво върху сладкиша.

След като е готов, се сваля от котлона, оставя се за 1 - 2 мин да се сгъсти. Котлонът се оставя на най-ниската степен на температура, за да може по някое време отново да се постави за кратко карамелът, за да омекне, защото след време той ще се стегне.

Приготвяне на карамелена кошница/ гнездо

С вилицата с дълги зъбци се загребва необходимото количество карамел, изтегля се и се минава хаотично върху обратната намаслена страна на черпака, за да се получи т. нар. гнездо/кошница от карамел.

Оставя се настрани да се втвърди и след това много леко и внимателно, защото лесно се чупи, се отделя с ръка. Оставя се да се втвърди окончателно върху хартията за печене, може да се ползва и алуминиево фолио.

Приготвяне на ангелски коси

С потапяне на вилицата отново в карамела се изтегля захар и започва да се навива захарта само от горната страна на металната пръчка, като тя се държи високо, за да се спуска захарта на косъм и да се получат съответните фини нишки или т.нар. ангелска коса.

След като се приготви косата с желаната гъстота, захарта се реже с ножица. Много внимателно се събира с длани, да се оформи на рехаво топче, и се оставя настрана върху хартията, за да стегне окончателно.

Приготвяне на карамелено ветрило

Известното ветрило от карамел се приготвя по подобен начин, като се потопява вилицата в карамела, изтегля се и върху хартия се рисуват по-плътни нишки от захарта. Оставя се за няколко минути или по-дълго време, защото тук карамелът се покрива един върху друг, да засъхне. Ако е трудно да се работи по този начин направо върху хартията, може предварително да се очертаят с молив линиите за ветрилото и последствие да се покапе карамелът.

Карамелизирани ядки

Много приятен малък десерт се получава от карамелизиран бадем или лешник, като в ядката се забожда дървена клечка за зъби, потопява се в карамела, вдига се високо, за да се изтегли и да се образува по-дълга нишка/мустак от захарта. Оставя се в чашка за да се охлади напълно и стегне.

Карамелена спирала

Най-трудно е да се приготви карамелената спирала. Тя се прави върху облата метална дръжка, като се посипва карамел само върху метала, без да се стича надолу, и така се оставя да засъхне. Изключително внимателно се изважда, защото е силно трошлива.

С карамел може да се приготвят всякакви фигури по избор. Лесно и приятно се работи, важното е да се намери точната гъстота, за да може да се стича правилно. Ако започне да се втвърдява по време на работа, той се поставя на много слаб котлон, като се наблюдава непрекъснато, за да не изгори, и се продължава оформянето на желаните фигурите.

Важно е да се знае, че всеки карамел е изключително горещ и се работи с необходимото внимание.

С карамелена украса можете да декорирате вашите сладкиши, торти, крем карамел, а и дори крем брюле.

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати