Как да си направим тесто за прясна паста?

Как да си направим тесто за прясна паста?
Снимка: gotvach.bg

Приготвянето на паста в домашни условия изисква определен вид брашно.

Брашната са с видим знак, който определя техния състав тип 0 и тип 00. Брашното за приготвяне на паста е от специален сорт твърда пшеница, с леко златист цвят и по-структурно или по-едър грис, наричано Durum Semolin, на български език е известно като брашно Семола. Брашното от твърда пшеница е с по-високо протеиново съдържание.

Приготвянето на прясна паста е лесно и приятно занимание.

Необходимите продукти за 1 порция са :

яйца - 1 бр. М, стайна температура

брашно Семола - 100 г.

машина за приготвяне на паста

Разбира се, че може да се ползва и обикновено брашно, но прясната паста си има правила, приготвя се с брашно Семола, което е от твърда пшеница и е подходящо за приготвяне на всякакви видове пасти, спагети, фетучини, богатини, ньоки и други подобни.

Първо се пресява и изсипва брашното върху плот, прави се кладенче и в него се чуква яйцето. Започва да се разбърква, като малко по-малко се добавя и брашното, за да се получи топка тесто. Измесва се за 10-15 мин, намазва се отгоре с малко зехтин, покрива се с фолио и се оставя на стайна температура за 30 мин.

Поставянето в хладилник не е препоръчително. Важно е тестото за отпочине, за да развие глутена и самото тесто ще стане гъвкаво и удобно за работа.

Възможно е и да се разточват корите с точилка, но в такъв случай няма да са разточени равномерно, ще има кора малко по-плътна и съответно малко по-тънка, което ще навреди на доброто качество на пастата.

Готовото тестото се разделя за по-голямо удобство на порции, другите части се покриват отново с фолио, за да не засъхва.

Приготвя се машината за разточване, като се захваща по правилата указани за ползване.

Откъснатото парче тесто леко се набрашнява, оформя се на питка и се поставя първо на най-високата стенен на разточване, след това се сгъва кората на три, поръсва се с брашно и отново се прекарва, но на по-ниска степен, отново се сгъва, поръсва се отново се разточва на по-ниска степен и се продължава по същия начин, като се поръсва след всяко изваждане на тестото, следва по-ниска степен, докато се стигне до най-ниската.

Трябва да се получи гладко тесто, което не залепва. Процедурата на разточване може да продължи до желаната тънкост на корите. Ако се приготвят спагети или талятели накрая се минава през ножовете за рязане, с която всяка машина разполага.

Съвети към правещите паста:

1. Пастата винаги трябва да е леко набрашнена преди да се постави за разточване в машината.

2. След като е готова, пастата се оставя да засъхне около 30 минути, но може и до два- три часа. Следва варенето ѝ.

3. Прясната паста е готова много по-бързо от купешката, поставя се в предварително вряща подсолена вода за не повече от 3 до 4 мин. Оставя се леко al dente или както се казва да се лепи по зъбите. Това е задължително за всяка една паста.

4. Прясната паста, когато е готова, ще изплува на повърхността.

Да се работи прясна паста е едно малко удоволствие от вкус и аромат.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати