Какво е пеканов орех?

Какво е пеканов орех?
Снимка: marcheva14

Орехите Пекан у нас са известни под името американски орех. Те силно наподобяват европейските орехи, но имат различна окраска, в червеникав цвят, и не съдържат йод.

Този екзотичен представител расте основно в Северна Америка, Централна Азия и в някои южни райони на Русия. Представя се с много добра характеристика, притежава уникални лечебни свойства. Доказано е, че орехите Пекан ни даряват с младост, енергия и красота.

При ползването на този продукт може да предотврати редица заболявания, хипертония, диабет, тумори и прочие.

В себе си съдържа много витамини, като А, В1, В2, В4 и др, също така микро и макроелементи като калций, калий, магнезий и др., също желязо, мед, селен и прочие.

Пекановите орехи се характеризират с изразени противоракови свойства. Приемат се като подхранващо средство на отслабена имунна защита, кожни заболявания, заболявания на кръвта.

От пекановите орехи се извлича масло, което намира голямо приложение в козметиката, подпомага лечението на кожни заболявания, заздравява кожата ни и подобрява структурата ѝ.

Пекановите орехи са непретенциозни растения по принцип, могат да виреят в различни климатични условия. Силно издръжливи на студ, засушавания, бедни на минерализация почви и затова са доста разпространен вид.

Има няколко вида сортове пеканови орехи, stuart, indiana, grinriver, tekstan и др. Всичките изброени имат различен състав, но всеки един от тях е полезен.

За съжаление пекановите орехи растат бавно. През годината самото растение може да се издължи с 30 до 60 см, но това не означава, че ще даде плод. Трябва да минат около 3 до 4 години, за да може да се кже, че това дърво ще дава хубави орехи.

Разбира се, че не трябва да се прекалява и с консумацията им, защото те са силно калорични, а и по-голямото количество може да доведе до храносмилателни проблеми, с мазнините си, които съдържат, могат да омаслят ненужно черния дроб.

Освен че може да се консумират в сурово състояние, те са предпочитан гост и в кулинарията, най-вече в сладкарството.

Интересно е да се знае, че от този вид орех има представител у нас, който се отглежда в Пловдив в Овощарския институт.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати
Кулинарна Мрежа
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 58 301 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!