Как и защо се прикадява с тамян?

Как и защо се прикадява с тамян?

Тамянът е известен от древни времена. Това е вид смола, която извира от резките на дървото Босвелия и при изгаряне произвежда специфичен аромат. Оттам идва и името му - тамян, incision - резка, incense - тамян.

Прието е в християнските домове, независимо дали е голям религиозен празник или не, да се прикадява с тамян, като прикадяването винаги е придружено от молитва.

Чрез каденето с тамян вярващите се молят на Господ за здраве, успех и берекет, надяват се той да им изпрати Своята Божествена Благодат. Вярва се, че чрез тамяна се издигат душите към небето.

Каденето с тамян е прието да се прави в християнското Богослужение най-вече по време на вечерната служба и когато има такава служба и свещеникът ни прикади, трябва да се поклоним един път заради Бога, защото очакваме благодат от Него и второ, заради самата църква.

Традицията повелява на Бъдни вечер трапезата ни да се прекади с тамян, като се започне от най-възрастния и се следва по старшинство в семейството ни, следва храната ни. След това се прикадяват и всички помещения в дома, като се започне от външната врата и по посока на часовниковата стрелка се минава по всички стаи и помещения.

Каденето завършва отново при външната врата, като се минава през прага и се изрича молитва към Бог. В миналото се е излизало на двора и оборите. Така се смята, че къщата ни е пречистена и се прогонват злите сили, като най-голямо внимание се обръща на ъглите, където се събират тези сили.

Разчупването на прикадената питка започва, като първото парче се отделя за Богородица, то се поставя пред иконата . Следва парче за къщата , а след това се раздава по старшинство в семейството.

От вечерта на Бъдни вечер се запазва недогорялата свещ , за следващите кадения.

За да се разпали смолата е необходим въглен , който се купува от църковните магазини, той е пречистен. Поставя се в кадило и се раздухва, за да се запали смолата.

Ако нямаме специалното кадило, може да се ползва и метална плоска паничка, която се нагорещява на котлон, поставя се тамяна и той от топлината се разпалва и започва да отделя дим и чрез него ние отправяме молитвите си към Него.

Каденето с тамян е задължително при приемане на Христовата вяра, кръщене на дете или възрастен човек, както и при различни църковни ритуали, сватби, поклонения и всички големи религиозни църковни празници.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати