gotvach.bg»Съвети»Как и колко време се пече крем карамел?

Как и колко време се пече крем карамел?

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
24105k

Крем карамелът е класически френски деликатес при сладкишите. Нежна структура в допълнение с разкошен карамелен сос. Поднесен с топка сладолед или не, той винаги ще си остане любима класика като десерт.

Да се приготви крем карамел е лесно, с малко продукти, които винаги се намират във всеки дом - мляко, яйца, захар, ванилия. Казват, че да се приготви такъв хубав десерт е необходимо яйцата да са домашни, защото са с наситено жълто - оранжев цвят или по-скоро жълтъците да са наситени в цвят и съответно и кремът ще е с наситен цвят, докато с яйцата от магазините по-скоро ще е със светъл жълт цвят.

Също е важно и прясното мляко да е домашно, защото има по-плътна структура и по-различен вкус, но последното поне е поправимо,като купуваме мляко с високомаслен процент.

За приготвянето на крем карамел трябва да се знае, че точно съотношение между мляко и яйца няма. Хубаво е млякото да е 1 литър и яйцата да са 6 - 8 бр. Захар около 200 г и още малко за карамел и разбира се, ванилия.

Ванилията е важна съставка, която ще доведе до нежна нотка. Добре е да се ползва ванилия шушулка, на която се отстраняват семената и млякото се вари с тях.

Черните семенца от ванилията трябва да се забелязват - споделят френските Chefs, тъй като това е френски десерт, не би могло да не им се вярва. Семената са индикация за естествена ванилия - високо ценена от френските сладкари.

За да се получи добър крем - карамел е хубаво продуктите да са със стайна температура и след като се смесят, може да се ползва само телена бъркалка за разбъркване, не е необходим миксер, винаги сместа се прецежда и следва печенето на този тъй прекрасен десерт.

Но преди печенето да се спрем и на формите, традиционно те са малки купички, керамични или друг материал, който издържа на високи градуси, но е съвсем възможно да се подготви и голяма керамична форма, разбира се да може да се поставя за печене на водна баня.

Печенето на крем карамел- това е най-важната стъпка при приготвянето му. Ако не са подходящи градусите, кремът няма да е добър, ще бъде с шупли и няма да е гладък като стъкло. Затова най-подходящата фурна е 150 - 160 градуса, нито повече, нито по-малко. Точното времето за изпичане на крем карамел е за 40 мин.

Задължително се пече на водна баня, като купичките се поставят в голяма тава и се налива вода.

Точно тук идва момента на различие, между тези които приготвяме крем-карамел и френските сладкари.

До скоро кремът го приготвях на водна баня, като наливах в тавичката ледена вода, даже и по време на печенето добавях ледени парчета, за да не заври водата, но след като прочетох и съответно така го приготвих, че това е един вид грешка.

Препоръчва се да се налива вряща вода, така и процедирам ( за справка: рецепта в сайта на Готвач.БГ Класически френски крем - карамел).

Така че някои неща с времето се променят, но този съвършен крем никога няма да се промени, независимо дали се пече на водна баня с ледена вода или ще се добави вряща вода за водната баня, той си остава перфектния десерт, любим за много почитатели на сладкиши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати