Съществува ли алергия към алкохола?
Postoji li alergija na alkohol?
Gotvach.bg»Съвети»Съществува ли алергия към алкохола?

Съществува ли алергия към алкохола?

DenitsaDenitsa
Помощник Готвач
32238
Съществува ли алергия към алкохола?

От дълго време съществуват дебати относно въпроса дали съществува алергия към алкохолните напитки. Масовото мнение на лекари, химици и специалисти в сферата на алкохолните напитки, е че етиловият спирт, който е в основата на състава на алкохолните напитки, разрешени за безвредна консумация, не може да причини алергична реакция.

Основния довод в подкрепа на това твърдение, е че човешкият организъм произвежда свой тип алкохол, по-известен като ендогенен. Той представлява продукт на естествения човешки метаболизъм, т.е. към самия алкохол - етила не може да има алергична реакция.

Но, ако към алкохолната напитка биват добавяни различни подобрители, стабилизатори, ароматизатори или оцветители, към тях има вероятност да бъде развита реакция.

Такава алергия би могла да се развие в следствие на продължителна и редовна консумация в големи количества на нискокачествени спиртни напитки. Колкото по-евтина е една алкохолна напитка, толкова по-голяма е вероятността към състава ѝ да са добавени ароматизатори, оцветители, полифеноли или белтъчни вещества.

Първостепенните симптоми към такава алергия често биват неглижирани и пренебрегвани, тъй като те се изразяват в образуването на леки червени петна по шията и врата и главоболие. Но на по-късен етап от развитието на алергията симптомите се задълбочават и стават по сериозни, а именно :

- силно зачервавяне и напукване на кожата по тялото

- силни болки в стомаха, придружени от гадене и повръщане

- висока температура

- тахикардия

- затруднено дишане, задух

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати