Гъбите печурки имат ли отровни двойници?

Гъбите печурки имат ли отровни двойници?

Печурката е една от най-разпространените гъби у нас, която принадлежи към род базидиеви гъби. Бива няколко вида, като характерни за тях са розовите власинки, които променят своя цвят с увеличаването на възрастта. Печурките се използват широко в кулинарията, вкусни и лесни за приготвяне са.

Сериозен риск, който съществува при събирането на печурката е, объркването ѝ с неин отровен двойник. Печурката има отровни двойници и то три на брой – карболова печурка, зелена мухоморка и бяла леплива мухоморка. Най-опасният и отровен двойник е зелената мухоморка. Най-добрият начин за разпознаване на отровния двойник е цветът на пластинките.

При ядливата печурка са розово-червени до кафяви, но при мухоморката са оцветени в бяло. Затова е много опасно да се събират гъби, които още не са се разтворили, защото цветът на ламелите им не се вижда. Ако все пак се събират млади гъби, най-добре е да се разрежат, за да може ясно да се види власинките какъв цвят са. Ако видите бели власинки, веднага изхвърлете гъбите и измийте добре ръцете си.

Важно е да се отбележи, че и двата вида мухоморка са силно отровни и смъртоносни, дори веднага да се положат грижи за отровения човек. Поради тази причина, хората, които нямат опит в събирането на гъби, не бива да се занимават с това, защото последиците могат да бъдат фатални.

Рейтинг

4.5
Общо 6 гласували
5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати