Разрешен ли е алкохолът при високо кръвно?

Разрешен ли е алкохолът при високо кръвно?
Снимка: gotvach.bg

Високото кръвно налягане е сериозен здравословен проблем, който изисква спазването на здравословна диета и ограничаване на твърде солени и мазни храни.

По отношение на алкохола трябва много да се внимава, защото то определено е вреден при това състояние. Мнозина хора вярват, че могат да понижат кръвното си с алкохола и затова той е полезен при високо кръвно, но това не е така – или поне не напълно.

Много малки дози алкохол наистина леко намаляват кръвното, но същеременно увеличават честотата на сърдечния ритъм, което е доста опасно, защото кръвното налягане пряко зависи от количеството изпомпана кръв. Колкото по-голямо е това количество, толкова по-високо става кръвното налягане. Затова изводът е само един – не бива да се смята, че алкохолът може да понижи кръвното.

Ако страдате от високо кръвно, намалете приемът на алкохолни напитки до минимум. Дълготрайните поражения, които алкохолът може да причини на тялото са безброй.

Това се отнася както за напълно здравите хора, така и за страдащите от високо кръвно. Тези хора трябва да бъдат много внимателни с храните и напитки, да следят стойностите на кръвното си и ако е необходимо – да приемат определени медикаменти. Липсата на лечение може да бъде много опасна и понякога – фатална.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати